Kezdőlap - Aktuális bejegyzéseim
Tavaszi munkák a Vadvirág Egyesület Biokertjében
2010. április. 15
Kozármislenybe is beköszöntött a tavasz feltarthatatlanul és a kerti munkák is intenzíven megkezdődtek.
-Az ősszel beforgatott trágyát már csak kiigazítanunk kell és tavaszra máris jó minőségű, ásványi anyagokkal teli termőföldet kapunk! E mellé adhatunk komposztot, tőzeget, fűrészport vagy faforgácsot is.
A trágya mellett a kertben alkalmazunk még bio hamut, aminek kontroll parcellával mérjük a hatását.
-Metszési munkák
A szőlő metszését is elvégeztük, a gallyakat kötegeltük a további felhasználásra.
Legkésőbb március elején el kell végezni a gyümölcsfák metszési munkálatait. Ügyelve, hogy a fák koronája fényt és levegőt kapjon, a belülről növő ágakat kell eltávolítani. A nagyobb ágakat égesse el, mert a kéregben kártevők bújhatnak meg. A fahamu káliumtartalmú, trágyaként használható. Az egészséges ágakból készítsen rőzserakást, mely a hasznos állatoknak (pl. sün) búvóhelyként szolgál. A felaprított vékony ágak a komposztba kerülnek.
-A lemosó permetezés is elvégeztük

Egészséges permetlevek

Csodás gyermekláncfű

A gyermekláncfű általános növekedés serkentő a legtöbb növényre. Elkészítése: 2 kg friss gyermekláncfüvet öntsünk fel 10 liter esővízzel és hagyjuk állni 2 hétig, majd ötszörös hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel. Sok olyan védőszer is van, amely megkapta a bio tanúsítványt. Ilyen például a Biola rovarölő szer, a Bioplasma növénykondicionáló, és a Bioplant rovarcsapda is.

Csalánlé
A védekezésben még használhatunk bio növényi permetleveket, amelyek védik növényeinket. Ilyen a csalánlé is. Elkészítése egyszerű: 10 kg friss csalánlevelet felöntünk 100 liter esővízzel és két hétig letakarva érni hagyjuk. Az elkészült levet tízszeres hígításban permetezzük ki, ami igen hatásos a levéltetvek és más kártevők ellen.
A fokhagyma leve a baktériumos és a gombás betegségek ellen is hatásos.
Szedjük le 3 kg bármilyen hagyma külső pikkelylevelét, majd áztassuk be 10 liter esővízbe, és hagyjuk így 8-10 napig. Ezután tízszeres hígításban permeztettük ki a kívánt felületre.

Trágyalé
Készíthetünk trágyalevet, főzetet, vagy forrázatot, de akár hideg vizes kivonatot is.
A trágyaléhez friss vagy szárított növényeket használjunk fel, amelyeket aprítsunk fel, majd egy fa vagy cserépedénybe szórjuk bele és öntsük fel eső vagy lágy vízzel. A csapvíz nem jó, mert már eleve vegyszerrel kezelt. 1 kg friss növényre 10 liter vizet számítsunk, a szárított növényeknél 200 g drogra öntsünk 10 liter vizet. Az erjedés egy két nap múlva beindul, és kb. két hét szükséges a teljes erjedéshez.

-A gondosan kiválasztott növényeket elvetettük, és folyamatosan vetjük.
Egymást serkentő és védő növényeket ültessünk.


A helyszínen bejelentésre folyamatos szaktanácsadással állunk rendelkezésre.
Várjuk szeretettel az önkéntesek jelentkezését rövid és hosszú távú együttműködésre.
Telefon:06-70-4281936 és 72/369-000


Bejegyzés letöltése PDF formátumban:

0 Hozzászólás
Tóth Zoltán
2024. május. 29
A bejegyzéshez jelenleg még nem szólt hozzá senki! Legyen Ön az első!
Mondja el véleményét, észrevételét!
Mondja el a véleményét Ön is
Az Ön neve
E-Mail címe:
Üzenet
Beírandó kód:
Kérem a kódot:
 
Készítette: